dinsdag 29 maart 2016

Hoe het allemaal begon!

KEEP CALM 40 ROCKS See, for all of the moms out there who hate being 40, your not old, trust me. 12, is old.:

Landelijke Kinderopvang blaast 40 kaarsjes uit!
Weet jij hoe het allemaal begon?
1976
De Landelijke Beweging (KVLV en Landelijke Gilden) namen het initiatief om een eigen vzw voor kinderopvang op te richten onder de formule 'diensten onthaalouders'. Dit gebeurde vanuit de visie dat ook de landelijke gebieden van Vlaanderen de positie van de (werkende) vrouw en medewerkende echtgenote in een land- en tuinbouwbedrijf ondersteuning verdient.
1989
In de beginfase werden vooral diensten onthaalouders opgericht in de provincie Limburg en Anwerpen, vanaf 1989 uitgebreid naar alle Vlaamse provincies. Onthaalouders bieden kleinschalige opvang in de eigen woning en worden begeleid door een verantwoordelijke kinderopvang. In de beginperiode werden enkel baby's en peuters opgevangen, nadien konden kleuters vanaf 1997 schoolkinderen tot 12 jaar terecht bij onze onthaalouders. Momenteel telt Landelijke Kinderopvang 52 erkende diensten met 2500 onthaalouders, verspreid over 139 Vlaamse gemeenten.
1991
Omdat de opvangmogelijkheden van kinderen in de basisschool ontoereikend waren, startte Landelijke Kinderopvang met een experiment buitenschoolse kinderopvang. Kinderen werden in de speciaal opgerichte locaties Stekelbees opgevangen door kinderbegeleiders, onder leiding van een verantwoordelijke kinderopvang. In 1997 kwam er een Vlaamse regelgeving die de projecten omvormde tot 'Initiatieven Buitenschoolse Opvang'. Landelijke Kinderopvang telt eind 2010 39 IBO's met 133 locaties.
Wil je nog meer weten over het ontstaan van de vakantieopvang voor bedrijven, de helpdesk, de lokale diensten buurtgerichte opvang...
Je vindt de historiek van Landelijke Kinderopvang op http://www.landelijkekinderopvang.be/NL/Wiezijnwe/Historiek

2 opmerkingen:

  1. Al een heel traject afgelegd, ik ben er bij van januari 1990 maar ben al opvangouder van augustus 1974, dit is dit jaar 42 jaar dacht ik en ben het nog niet moe, volg nog steeds zoveel mogelijk de bijscholingen waar ik nog altijd een gevoel heb dat ik iets voor het eerst hoor. Gr Rita Vandenabeele Hooglede

    BeantwoordenVerwijderen